Koolmonoxide is een gas dat voor gezondheidsproblemen kan zorgen. U heeft niet direct door dat dit gas in uw lichaam zit. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof. Dit schadelijke gas zorgt ervoor dat uw hart, lever, hersenen en andere organen te weinig zuurstof toegediend krijgen.

Symptomen koolmonoxidevergiftiging

Indien u koolmonoxide heeft ingeademd, lijken de eerste symptomen heel erg op die van de griep. U krijgt waarschijnlijk lichte hoofdpijn, voelt zich misselijk, moet overgeven en bent oververmoeid. Deze symptomen gaan vanzelf over wanneer u niet meer wordt blootgesteld aan koolmonoxide. Dit gas verdwijnt namelijk vanzelf uit uw bloed. Als u echter lange tijd in aanraking komt met dit gas, kan het levensgevaarlijk zijn.

Koolmonoxidemelder voorkomt problemen

Om geen enkel risico te lopen, doet u er goed aan een koolmonoxidemelder te plaatsen. Deze kunt u prima zelf installeren. De CO-melders zijn te bevestigen met een aantal schroefjes of door middel van magneten. Hierdoor is het slechts een kleine moeite. Voordat u de melder gaat plaatsen, moet u de meegeleverde instructie goed doorlezen. Een koolmonoxidemelder heeft namelijk het grootste effect als deze op een bepaalde hoogte en in de buurt van bepaalde ruimtes geplaatst wordt. Ga dan ook niet lukraak ergens een melder bevestigen. Indien u er zelf niet uitkomt, doet u er goed aan contact op te nemen met een loodgieter.