Op straat of achter je huis is vast wel een putje voor de afvoer van het regenwater. Dat putje wordt afgesloten met een metalen rooster. Na verwijdering van dat rooster tref je eerst een emmertje aan dat bovenop het putje is geplaatst. Dat emmertje heeft twee heel belangrijke functies.

De functies van het emmertje
Op de eerste plaats is het een stankafsluiter. Of dat putje nu rechtstreeks is aangesloten op het riool of op de regenwaterhuishouding van de gemeente, als er stilstaand water ontstaat zal het altijd gaan stinken. Dat emmertje zorgt er voor dat die stank niet uit het putje komt. De andere functie van het putje is het voorkomen van de aanwezigheid van bladeren in het putje. Die bladeren kunnen in het riool terecht komen en dus verstoppingen veroorzaken. Nu worden bladeren en bladresten opgevangen in dat emmertje.sump-cover-217259_1280 (1)

Regelmatig leegmaken
Dat emmertje moet regelmatig worden leeg gemaakt. Zeker in de herfst wanneer de meeste bladeren vallen maar ook na het vegen van de stoep of terras. Er is dan zeker een kans dat er zand of andere rommel via het putje in het emmertje terecht komt. Dat is helemaal niet erg als het emmertje dan na het vegen direct wordt geleegd. Het is een simpele om twee problemen te vermijden, stankoverlast en verstoppingen. Simpel maar uiterst effectief.