Een ontstopper, soda, azijn en natuurlijk een teiltje, een zaklamp en handschoenen. Dat is alles wat je nodig hebt om je verstopte gootsteen weer in topvorm te brengen. Veel mensen bellen bij een verstopte gootsteen een loodgieter omdat ze niet precies weten wat ze moeten doen. Wij vertellen je wat je het beste kunt doen als je gootsteen verstopt zit zodat je snel en goedkoop van dit probleem af bent.

  1. Een verstopte gootsteen is erg vervelend, vooral als je niet weet wat je eraan kunt doen. Pak eerst een ontstopper en verwijder de dop uit de gootsteen. Prop vervolgens een natte doek in de opening van de afvoer en zet de ontstopper daarop. Maak een aantal snelle, krachtige zuigbewegingen en trek de ontstopper er daarna met een snelle beweging af. Controleer of het water wegloopt. Is dit niet het geval, lees dan verder.
  2. Elke gootsteenafvoer heeft een sifon, ook wel zwanenhals genoemd. Onder in deze hals kun je het sifon losmaken en verwijderen. Zo kun je zien of er vuil of voorwerpen vast zitten. Kijk met een zaklamp of je iets ziet zitten in de afvoer en verwijder het eventueel met behulp van een kledinghanger. Tot slot plaats je de schone sifon terug op zijn plek. Controleer of het water wegloopt. Is dit niet het geval, lees dan verder.
  3. Een ontstopper verwijderd kalkaanslag en ander, vastgekleefd vuil. Je kunt er zeer eenvoudig een maken met soda en azijn. Giet een glas azijn in de afvoer en strooi daar een half glas soda overheen. Het schuimende mengsel zal in een uur tijd het vuil losweken. Na dit uur spoel je een liter kokend water door de afvoer, gevolgd door heet kraanwater zodat alles goed weg kan spoelen. Controleer of het water wegloopt. Is dit niet het geval, raadpleeg dan een loodgieter.