Lek expansievat?

Als je met grote regelmaat water bijvult bij je ketel van de centrale verwarming, is de kans dat het expansievat kapot is, vrij groot. Als je dit wilt vervangen, hoef je niet alles nieuw aan te schaffen. Meestal is een nieuw vat al voldoende.

Hoe vervang je het expansievat?

Haal eerst de stekker uit de cv-ketel. Sluit vervolgens een slang aan op de aftapkraan en laat de installatie leeg lopen. Als er geen water meer uitkomt, kun je ervan uitgaan dat alles eruit is, maar het is sowieso verstandig om de vloer af te dekken met doeken of plastic zodat deze niet beschadigd of vies wordt. Het water dat in het expansievat zit, kun je er niet uit laten lopen, dus dit kan wel eens zwaar zijn. Maak het vat daarom voorzichtig met een draaiende beweging los.

Nieuw expansievat aansluiten

Als het oude vat eraf is, kun je meteen een nieuw ophangen. Op de schroefdraad doe je, net als op de aansluitingen van de radiatoren het geval is, tape om ervoor te zorgen dat de afsluiting ook waterdicht is. Maak daarna het expansievat aan de beugel vast. Als het goed vast zit, kun je beginnen met vullen. Bevestig een slang tussen de kraan van de ketel en een waterkraan en vul het water aan tot de drukmeter op de ketel aangeeft dat de druk tussen de 1,5 en 2 bar is. Dan zit er voldoende water in.

Expansievat ontluchten

Op het expansievat zelf zit bovenop een ontluchtingsnippel. Draai dit open om de lucht eruit te laten, zodat de installatie weer optimaal kan functioneren. Mocht de druk nu iets te ver teruggezakt zijn, vul dan nog wat water bij. Haal als laatste de slang waarmee je het water aangevuld hebt eraf, maar draai wel eerst beide kraantjes dicht.